9 Dec 2013

Teh Hijau Mencegah Kanser Perut

Assalamulaikum and hi..

Hari ni tetiba nak post pasal teh pula. Almaklum laa setiap kali saya minum kat restoran or something if nak minuman yang ringan2 shj mesti order Iced-lemon tea. alaa, teh juga kan? huhu. Entah mengapa, maybe sy rasa itu yg terbaik bg saya sbb saya tak minum air berkarbonat. Hehehe, lepas tu sy buat review tentang teh ni. Baca slow-slow eh, baca cepat-cepat pun boleh yang penting faham isi kandungannya. Hekhek

Teh bukan sahaj mampu menghilangkan rasa dahaga, malah mencegah kanser perut. Wah, kanser perut? Apa tu? Ok, terdapat beberapa faktor yg menyebabkan kanser perut. Antaranya pemakanan daging bakar dengan kadar garam berlebihan, kurangnya penggunaan serat, merokok dan penyakit keturunan keluarga. Selain itu, bakteria Helicobacter pylori menyebabkan radang perut (gastrik) yg kronik berlaki. Seterusnya, penyakit kulit dikaitkan dengan kanser perut. Namun begitu, risikonya amat rendah.

Teh hijau berupaya mencegah kanser perut. Hasil kajian mendapati pengambilan minuman sebanyak satu gelas sehari mencegah gangguan peradangan perut. Peradangan ini menyebabkan kanser perut.

Selain itu, kajian menunjukkan seramai 600 orang lelaki dan perempuan di China meminum teh hijau. Hasilnya, hanya separuh daripada mereka berisiko menghidap penyakit gastrik yang kronik dan kanser perut. Penyakit ini kerap dihidapi oleh kaun lelaki dan wanita di China. Ternyata, teh hijau berupaya mengurangkan kanser perut untuk tempoh yg lama. Semakin tinggi pengambilan minuman teh hijau, semakin rendah risiko seseorang itu menghidap kanser perut. 
Oleh itu, one day one tea maybe? Orang kata, lebih baik mencegah daripada merawat. Hihi. Lagipun sy adalah salah seorang yg berpenyakit gastrik, serious teruk, sakit, perit, dan lain lain lagi. Sejak sy mengamalkan minum nescafe, coffee or kafein yg sangat kuat, gastrik sy semakin teruk. Lepas tu dalam kelas biology, sy mendapat tahu bahawa perut kita ni menghasilkan cecair asid, so if asid lawan dengan asid, bila nak sembuh kan? Lepas tu sy mendapat nasihat daripada ustazah sy yg meminta sy untuk mengamalkan minum teh ni sebab masa form 3 dulu gastrik sy menyerang dua kali dalam tahun tu, teruk sangat, history of my life. Haha. So sy ambil cadangan ustazah tu and sampai sekarang sy minum teh, walaupun sy tak lah berapa suka tp sy tambahkan selera sy iaitu iced-lemon tea adalah favortite sy sekarang. So tak lah muak sangat. Huhu




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

2 comments:

  1. teh hijau yg mcm mne? xpaham.. ada brand x ?
    sbb amal pun gastrik
    amal singgah sini, slmat malam
    jemput komen :)
    http://cikamal.com/contest-seo-eridy-5.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh apa2 pun boleh, the simple the best :)

      Delete

Pro comments come from Awesome people ^^

All Copyright Reserved by Fiona W/FWPP 2012-2013