9 Dec 2013

Teh Hijau Mencegah Kanser Perut

Assalamulaikum and hi..

Hari ni tetiba nak post pasal teh pula. Almaklum laa setiap kali saya minum kat restoran or something if nak minuman yang ringan2 shj mesti order Iced-lemon tea. alaa, teh juga kan? huhu. Entah mengapa, maybe sy rasa itu yg terbaik bg saya sbb saya tak minum air berkarbonat. Hehehe, lepas tu sy buat review tentang teh ni. Baca slow-slow eh, baca cepat-cepat pun boleh yang penting faham isi kandungannya. Hekhek

Teh bukan sahaj mampu menghilangkan rasa dahaga, malah mencegah kanser perut. Wah, kanser perut? Apa tu? Ok, terdapat beberapa faktor yg menyebabkan kanser perut. Antaranya pemakanan daging bakar dengan kadar garam berlebihan, kurangnya penggunaan serat, merokok dan penyakit keturunan keluarga. Selain itu, bakteria Helicobacter pylori menyebabkan radang perut (gastrik) yg kronik berlaki. Seterusnya, penyakit kulit dikaitkan dengan kanser perut. Namun begitu, risikonya amat rendah.

Teh hijau berupaya mencegah kanser perut. Hasil kajian mendapati pengambilan minuman sebanyak satu gelas sehari mencegah gangguan peradangan perut. Peradangan ini menyebabkan kanser perut.

Selain itu, kajian menunjukkan seramai 600 orang lelaki dan perempuan di China meminum teh hijau. Hasilnya, hanya separuh daripada mereka berisiko menghidap penyakit gastrik yang kronik dan kanser perut. Penyakit ini kerap dihidapi oleh kaun lelaki dan wanita di China. Ternyata, teh hijau berupaya mengurangkan kanser perut untuk tempoh yg lama. Semakin tinggi pengambilan minuman teh hijau, semakin rendah risiko seseorang itu menghidap kanser perut. 
Oleh itu, one day one tea maybe? Orang kata, lebih baik mencegah daripada merawat. Hihi. Lagipun sy adalah salah seorang yg berpenyakit gastrik, serious teruk, sakit, perit, dan lain lain lagi. Sejak sy mengamalkan minum nescafe, coffee or kafein yg sangat kuat, gastrik sy semakin teruk. Lepas tu dalam kelas biology, sy mendapat tahu bahawa perut kita ni menghasilkan cecair asid, so if asid lawan dengan asid, bila nak sembuh kan? Lepas tu sy mendapat nasihat daripada ustazah sy yg meminta sy untuk mengamalkan minum teh ni sebab masa form 3 dulu gastrik sy menyerang dua kali dalam tahun tu, teruk sangat, history of my life. Haha. So sy ambil cadangan ustazah tu and sampai sekarang sy minum teh, walaupun sy tak lah berapa suka tp sy tambahkan selera sy iaitu iced-lemon tea adalah favortite sy sekarang. So tak lah muak sangat. Huhu




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

22 Nov 2013

Bahana Ananiyyah

"PERHATIKAN LAH, MANUSIA BENAR-BENAR MELAMPAUI BATAS KERANA IA MEMANDANG DIRINYA SERBA SEMPURNA (TIDAK PERLU SESIAPA)"

Hari ni saya ingin menyentuh sedikit tentang sikap ananiyyah ni, iaitu sikap merasa tidak perlu iaitu istighna. Sikap yg mendesak seperti ini muncul daripada perasaan tinggi hati. Ini adalah salah satu buah daripada 'pohon' sombong dalam diri seseorang. Sikap ini menjadikan pemiliknya cenderung melakukan semua kerja dan menyelesaikan sesuatu tanpa bantuan, meskipun tanpa nasihat sesiapa pun. Pemilik ini tetap menganggap pendirian, kemampuan, dan pengalamannya sendiri sudah cukup menyelesaikan segala masalah yg ada. Apabila tidak mampu menyelesaikan masalah, dia menganggap orang lain pun tidak mampu menyelesaikannya juga.

Ananiyyah adalah sikap dan perilaku yg selalu ingin menonjolkan diri seperti egoisme, iaitu sikap dan keperibadian yg menilai segala sesuatu berhasil dan lancar hanya dengan dan melalui dirinya sahaja. Sikap ini adalah bertentangan dengan nilai-nilai kerjasama, perbincangan, kepercayaan antara satu sama lain dan prinsip kerjasama. Justeru, kerendahan hati adalah perkara yg paling penting dalam aktiviti berkumpulan. 

Seseorang yg bersikap ananiyyah cenderung memperlekehkan kemampuan org lain serta menilai pekerjaan org lain sebagai suatu keburukan dan kegagalan. Seseorang seperti ini sepatutnya melatih diri dengan langkah-langkah berikut :

💚 Pertama, mengukur kemampuan dan kelemahan yg dimilikinya.

💚 Walaupun kemampuan yg dimilikinya cukup banyak, apakah ia sendiri mengerjakan keseluruhannya dalam satu waktu dan tempat secara bersama?

💚 Menyedari dan mengakui cukup ramai org lain yg memilikinya kemampuanmyg lebih tinggi dan lebih luas daripada dirinya.


Saya ingin berkongsi tentang sikap ananiyyah ni, ya dulu saya pernah mengalaminya. Setelah saya duduk termenung dan mengenangkan apa yg saya telah lakukan, saya menyedarinya bahawa sikap tersebut tidak akan memberi impak yg positif kepada diri ini. Oleh itu, mula kan segala hal dengan niat kerana Allah SWT, bukan untuk diri sendiri semata.




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

19 Nov 2013

HOW DID THE SUNFLOWER GET ITS NAME?



The Sunflower got its name because the head of the flower turns and faces towards the sun throughout the day. The sunflower is a tall plant known for its showy yellow flowers. There are more than 60pieces of sunflowers. The most common type grows from 1 to 3 metres (3 to 10 ft) high and has one or more heads of flowers. Each head consists of a disc of small, tubular flowers surrounded more than 30cm (1 ft) in diameter and produce up to 1,000 seeds. Sunflower seeds make a very healthy and nutritious snack.

Sunflower seeds are rich in protein. They yield a high quality vegetable oil used in making margarine and cooking oil. Some varieties of sunflowers have large, striped seeds, which are roasted for snack food or blended with other grains to make birdseed.

Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

HOW CAN ENZYMES HELP US?

An enzyme is a molecule that speeds up chemical reactions in all living things. Without enzymes, these reactions would occur too slowly or not at all, and no life would be possible. The human body has thousands of kinds of enzymes. Each kind does one spesific job. Without enzymes, a person could not breath, see, move or digest food.

Enzymes have many uses in addition to their natural functions in the body. Manufacturers use enzymes in making a wide variety of products. Some detergents contains enzymes that break down protein or fats that cause stains. Enzymes are also used in the manufacture of antibiotics, beer, bread, cheese, coffee, sugars, vinegar, vitamins and many other products. Physicians use medicine containing enzymes to help clean wounds, dissolve blood clots, relieve certain forms of leukaemia and cheek allergic reactions to penicillin. Doctors also diagnose some diseases by measuring the amount of various enzymes in blood and other body fluids. Such diseases include anaemia, cancer, leukaemia and heart and liver ailments.

Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

18 Nov 2013

DOES A COW REALLY HAVE FOUR STOMACHES?




The answer to this question is no - cattle have one stomach with four compartments. This kind of stomach enables them to bring swallowed food back into their mouth to be chewed and swallowed agian; this is known as chewing the cud. Animals with such stomachs are called ruminants. The compartments are the rumen, reticulum, omasum and abomasum. Each cavity helps digest food with the aid of numerous mocro-organisms, such as bacteria and yeasts that live in the stomach. The fourth cavity is the 'true stomach', which funtions in the same way as the stomach in human beings and other mammals that are not ruminants.

Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

17 Nov 2013

Kek Gulung Keju

Bahan-bahan:
12 kuning telur.
4 biji putih telur.
100 gram gula halus.
1 sudu besar ovalet.
80 gram tepung gandum.
40 gram susu tepung.
125 gram marjerin (cairkan).

Isi :
250 gram mentega.
200 gram keju cheddar (diparut).

Cara-cara membuat :

1. 
- Putar kuning telur, putih telur, gula halus dan ovalet sehingga kembang.
- Masukkan tepung gandum dan susu tepung lalu putar perlahan sehingga sebati.
- Tuangkan marjerin cair, putar.

2.
- tuang adunan ke dalam loyang atau tin pembakar (ikut yg bersesuaian) yg telah dilenser dgn marjerin dan dialas dgn kertas minyak.
- masukkan dalam oven dan bakar sehingga masak.
- angkat dan sejukkan.

3.
- terbalikkan kek span dan sapu dengan krim mentega
- tabur keju parut dan gulung sehingga padat dan kemas.


TAMBAHAN :

Krim Mentega
500 gram mentega putih.
1 tin susu pekat manis.
( sukatan adalah mengikut kesesuaian anda )


Selamat mencuba !



Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

16 Nov 2013

DOES AN OSTRICH REALLY BURY ITS HEAD IN THE SAND?



The ostrich is a rather strange bird, and there are many interesting and peculiar things about it, but it does not hide its head in the sand!

What may have given people this idea is that when an ostrich is frightened, it will sometimes drop to the ground, stretch out its neck, and lie still and watch intently. But when the danger comes closer, the ostrich does just what other animals do, it takes off and runs. When the ostrich is exhausted and cannot run any further, or if it must defend its nest, it kicks with its powerful legs. 
So, be careful guys! Haha


Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

14 Nov 2013

Cerdas Intelektual, Gagal dalam Pekerjaan?

Assalamualaikum...

Manusia hidup adalah manusia yang memiliki sikap yg bertanggungjawab dan sanggup melupakan kesenangan yg sementara demi masa depan yg lebih panjang lagi. Bak kata peoatah, 'berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian' menjadi moto hidup. Pemikiran seperti ini sukar dimiliki oleh remaja bahkan org dewasa zaman sekarang.

Mereka tidak tahu makna kehidupan, tidak tahu erti kesabaran, dan tidak tahu erti kesabaran.

Pemikiran seperti ini bertambah teruk apabila mereka memasuki alam persekolahan yg mementingkan kecerdasan intelektual. Mereka berlumba-lumba mencapai tahap pendidikan yg tinggi. Sekolah hanya mementingkan kecerdasan intelektual dan tidak mempedulikan kecerdasan emosi apatah lagi rohani. Kebanyakan ibu bapa juga mempunyai pemikiran yg sama dgn sekolah. Ibu bapa gembira sekiranya anak mereka mencapai kejayaan yg cemerlang dalam peperiksaaan dan sanggup memberi mereka hadiah. Sebaliknya, ibu bapa tidak pernah memberikan penghargaan yg sepatutnya bg anaknya yg mulai berkomunikasi dgn sopan santun, sabar, jujur, dan berdisiplin. Hal ini menjadi sesuatu yg biasa dan kerana itu tidak dianggap sbgai pembentukan anak.

Pelbagai peristiwa terjadi di hadapan mata menunjukkan kita berada di zaman yg membuktikan kecerdasan intelektual kurang berperanan dalam kejayaan individu.

Di sini kita mempunyai 2 mahasiswa yg bernama Penn dan Matt.

Penn adalah seorang mahasiswa yg cemerlang dan kreatif. Beliau memenuhi syarat yg ditetapkan di universiti. Masalah yg dihadapi oleh Penn adalah dia sedar dia mempunyai sikap luar biasa. Oleh sebab itu, seperti kata seorang profesor, mahasiswa ini, 'luar biasa tetapi sombong'. Penn memang hebat tetapi tidak disukai oleh org lain, terutamanya dgn individu yg sepatutnya bekerjasama dgnnya.

Meskipun begitu, markah peperiksaan bertulis Penn begitu mengagumkan. Selepas lulus, Penn menjadi buruan utama semua perusahaan. Pelbagai perusahaan terkemuka dlm bidang berkaitan menawarkan temu duga bekerja dan dia sememangnya adalah yg terbaik. Namun, kerana keangkuhannya itu hanya satu perusahaan yg menawarkan Penn pekerjaan. Itu pun perusahaan kelas kedua.

Matt seorang mahasiswa di universiti yg sama jurusan dgn Penn. Secara akademik, Matt bukan yg cemerlang. Namun begitu, dia pandai bergaul sehingga disukai oleh setiap org yg bekerjasama dgnnya. Selepas lulus, Matt diterima bekerja oleh 7 daripada 8 perusahaan yg ditemu duganya. Matt terus berjaya dlm bidangnya, sementara Penn dipecat walaupun baru 2tahun bekerja di perusahaan pertama yg menerimanya.

Matt mempunyai kecerdasan emosi, sedangkan Penn tidak. Matt ternyata tidak hanya memiliki kecerdasan emosi tetapi juga kecekapan emosi. Kecerdasan emosi menentukan potensi individu dalam mempelajari ketrampilan praktikal yg dapat dibahagikan kpd 5 unsur iaitu kesedaran diri, motivasi, pengurusan diri, kebolehan diri dan kecekapan berkomunikasi dgn org lain. Kecekapan emosi individu menunjukkan berapa banyak potensi kecerdasan emosi mampu diaplikasikan di tempat kerja.

SUATU HARI, SETIAP ORANG AKAN MENGHADAPI KEBAIKAN DAN KEBURUKAN YANG PERNAH DIBUATNYA.

I want to share something from my biology teacher.



Bersama kita renung-renungkan... ^^





Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

Chocolate Lover Cake

Bahan A (kek coklat)
10 biji kuning telur.
5 biji putih telur.
80 gram gula pasir.
12 gram ovalet.
60 gram tepung gandum.
20 gram serbuk coklat.
20 gram tepung jagung.
110 gram mentega (cairkan)

Bahan B (coklat ganache)
325 gram coklat masakan (perhatian: tidak boleh guna coklat biasa seperti cadburry)
60 ml susu cair.
200 gram mentega.

Bahan C (campur menjadi satu)
200 gram gula pasir.
400 ml air panas.

Cara-cara membuat :

1. BAHAN A :
- ayak tepung gandum, serbuk coklat & tepung jagung ke dalam satu bekas, asingkan.
- putar telur, gula & ovalet dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.
- kalau sudah kembang, masukkan campuran tepung gandum tadi sedikit demi sedikit sambil diputar sehingga rata.
- then, tuangkan mentega cair, gaul perlahan dengan menggunakan spatula hingga rata.

2.
- tuang ke dalam 3 buah loyang yang berbentuk hati atau 'love' ( tidak guna loyang bentuk hati pun xpa hehe ) yang telah dilumur dengan sedikit marjerin.
- bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama lebih kurang 15 minit hingga masak.
- kalau nak tahu macam mana kek tu dah masak atau belum, cucuk dengan toothpick, kalau toothpick yg di keluarkan setelah di cucuk tadi adalah bersih, maka kek tu dah masak sepenuh nya :)


3. BAHAN B :
- cairkan susu dan coklat masakan menggunakan kaedah 'double boiler'.
- dah cair, masukkan mentega, gaulkan sehingga rata.
- angkat dan biarkan sejuk di dalam peti sejuk.
- putar menggunakan kelajuan tinggi sehingga kembang.

4. 
- ambil sebiji kek, sapu dengan Bahan C, lepas tu lapiskan lagi dengan coklat ganache.
- tutup dengan sebiji kek dan sapu semula dengan Bahan C dan coklat ganache.
- lakukan cara yg sama hingga menjadi 3 lapis.
- simpan di peti sejuk sehingga ia agak keras.

5. Hiasan :
- keluarkan kek daripada peti sejuk tadi, sapu seluruh permukaan kek dengan coklat ganache, hias mengikut kreativiti.

Semoga ini membantu anda dan selamat mencuba ^_^


Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

20 Oct 2013

Si Penghapus Dosa

Dalam mendalami agama, kita yang kena mencari Tuhan, bukan Tuhan yang mencari kita.

Ingat, sesiapa pun, MANUSIA tidak boleh menjadi si penghapus dosa.

Kerana manusia adalah tetap manusia, walaupun dia warak dalam agama atau ulama,
mereka , saya, dia , kita semua juga seorang hamba, yang meminta ampun terhadap pencipta-Nya, yang Maha Esa. 

Allahu-akhbar!

***sekadar perkongsian...selamat malam...






Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

18 Oct 2013

Lepaskan aku dari sini !

Kadang aku terlalu letih
Hidup dalam bayang bayang
Yang aku sendiri cipta tanpa sedar

Kerana aku tak sanggup 
hadapi betapa peritnya
Kenyataan, itu...



Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

4 Sep 2013

4 Statements Of Accepting Responsibility

For everyone, sincerity meant accepting responsibility for one's actions. Hearing the apology languange of accepting responsibility for one's wrong behavior is the most important part of an apology. It is what convinces these individuals that the apology is sincere. As one lady said, "I'm sorry" is not enough, never. For these individuals, if you want them to sense the sincerity of your apology, you might use statements such as :

STATEMENTS OF ACCEPTING RESPONSIBILITY

💚I know that what I did was wrong. I could try to excuse myself, but there is no excuse. Pure and simple, what I did was selfish and wrong.

💚 I made a big mistake. At the time, I didn't think much about what I was doing. But in retrospect, I guess that's the problem. I wish I had thought before I acted. What I did was wrong.

💚 The way I spoke to you was wrong. It was harsh and untrue. I spoke out of anger, trying to justify myself. The way I talked to you was unkind and unloving. I hope you will forgive me.

💚 I repeated a mistake that we've discussed before. I really messed up. I know that it was my fault.

I knew a person, that I loved, but as I said in my 'Why Aplogize?'entry, nobody is perfect in this world. Yes, everyone and all of us make mistakes, but the only mistake that will destroy you is the one you are unwilling to admit. Some people says that forgive and forget, aight? But I will never forget what he said. I can't just let it go and the mess or the same mistakes come all over, again, again, and again.

For many individuals, the most part of an apology is acknowledging that one's behavior is wrong. My beloved will not admit that he ever does anything wrong. He just sweeps it under the rug and doesn't want to talk about it anymore. If i bring it up again, he will say, "I don't know what I did. Why can't you just forget it?" If he could admit that it was wrong, I would be willing to forgive him. But when he acts like he did nothing wrong, it's terribly difficult to overlook it. 

On that day, as tears came to my eyes, I just wish I could hear him say one time 'I was wrong'....cause, wise person is willing to accept responsibility for his or her mistakes....

That's all..... Assalamualaikum wbt,,,,,




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

2 Sep 2013

5 Statements Of Regret

An apology must comes with expressing regret coz it is extremely important in the process of healing and restoration. If you want these people to sense your sincerity, then you must learn to speak the language of regret, which focuses on their pain and you behavior and how the two are related. It is communicating to them that you feel hurt coz you know your actions have hurt them. It is identification with their pain that stimulates in them a willingness to forgive.

If you are willing to express regret, here are some statements that may help you do so. Trust me, just clear our ego.

STATEMENTS OF REGRET

🔴 I know now that I hurt you very deeply. That causes me immense pain. I am truly sorry for what I did.

🔴 I feel really bad that I disappointed you. I should have been more thoughtful. i'm sorry that I caused you so much pain.

🔴 At the time, obviously I was not thinking very well. i never intended to hurt you, but now I can see that my words were way out of line. i'm sorrythat I was so insensitive.

🔴 I am sorry that I violated your trust. I've created a road-block in our relationship that I want to remove. I understand that even after I apologize, it may take awhile for you to venture down the road of trust with me again.

😋 Actually, I was surfing for my homeworks, but Mr. Google didn't want to help me so. Then I visit my blog and I find interesting in my shoutbox. Inspiration to post more entry about my experienced. yes, that was my experience. sort of. Thanks for the supports, readers, and sorry I can't follow you guys right away coz my wi-fi so 'lembab' . Ahaha. Tomorow maybe? InsyaAllah.

Bye, assalamualaikum wbt. 



Life's to short to not getting inspired 😎


Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

1 Sep 2013

Why Apologize?

In a perfect world, there would be no need for apologizes. But because the world is imperfect, we cannot survive without them. One of the clear conclusions of athropologist is that all people have sense of morality : Some things are right, and some things are wrong. People are incurably moral. In psychology, it is often called the conscience. In theology, it may be reffered to as the "sense of ought" or the imprint of the divine..

It is true that the standard by which the conscience condemns or affirms is influenced by the culture. For example, in Eskimo (or Inuit) culture, if one is on trek and runs out of food, it is perfectly permissible to enter the igloo of a stranger and eat whatever is available ( I guess so, my conclusion in biology class, sir vj) . In most other Western cultures, to enter an unoccupied house would be considered "breaking ang entering," an offense punishable as a crime. Although the standard of a right will differ from culture to culture and sometimes within cultures, all people have sense of right and wrong....

When one's sense of right is violated, that person will experience anger. He or she will wronged and resenful at the person who has violated their trust. The wrongful act stands as a barrier between the two people, and the relationship is fractured. They cannot, even if they desired, live as though the wrong had been commited.... Something inside the offended calls for justice..yeah... Justice...! 
It is these human realities that serve as the basis of all judicial systems...

That is all that I can conclude... To be continued... Sabar adalah iman.. Hehe =)

- Good evening and assalamualaikum wbt....  




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

20 Aug 2013

Menunggu? Bukan aku...

Assalamualaikum bloggers...
Kepada pembaca setia (walaupunxda) , terima kasih lah ye kerana setia menunggu entri demi entri dari saya yg jarang meng'update ini . Hahahahahaha.

Aku? Tak suka menunggu. Bukan tiada kesabaran dalam diri ni, tapi, aku tidak suka menunggu, tidak kira lah sedang menunggu bas, makanan, or whatsoever lah. Sebab aku rasa masa tu agak berharga..... Takkan lah aku kena bazirkan masa yang berharga ini dengan menunggu, tuptup, cancel pula... Arghh ni yang buat aku geram, sangat... Faham tak...faham tak.....

Lagipun, kalau lah semua orang menepati masa , kan best, hmmm kata pukul 9am...Tapi sekarang sudah pukul 10:53am....

Maybe adalah tu perkara2 yang tidak dapat di elakkan, kita hanya merancang, Allah yang menentukan......

Semoga program hari ni langsai! 


Okay---





Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

How to decorate your drink?

Credit : Creative and Innovation Designs (facebook page)

Meh sini cuba try test. Hehehe


Click untuk imej yang lebih besar.

Good luck !! ^^


Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

19 Aug 2013

Nikmat yang ada.

Alhamdulillah...ya Allah, that bad dreams.... 😭Syukur kpd Mu malaysia ialah negara yg aman. #pray4egypt

Aku bergelutan dengan kerisauan, ketakutan, dan hampir di ambang kematian semalam! Aku melihat, aku mndengar tangisan, raungan, kesungguhan manusia dalam melawan serta mempertahankan diri daripada musuh yang tidak berhenti mnghantar bom, letupan dan peperangan di antara manusia yang bersenjata dan tidak bersenjata pun berlaku.

Bangunan-bangunan konkrit selama ini yang di banggakan runtuh.. Rumah-rumah yang tersergam gah lagi indah juga roboh dek letupan bom.... Semakin lama, air semakin menaik, air bah! Ya..banjir...

Yang peliknya, aku hanya melihat pada waktu itu... Panik! Aku melihat para keluarga ku bersungguh-sungguh menyelamatkan yang lain...

Kemudian, azan kedengaran berkumandang... Tetapi peperangan masih juga diteruskan... 

Seraya aku berkata, 'imam di masjid ini sudah lama memberikan khidmatnya di sini, sehingga hari ini, beliau masih ingin berkhidmat sehingga ke titik akhir, subhanallah..' Sambil aku mendongak ke masjid itu...

Waktu berjalan....azan kedengaran...peperangan di teruskan...

Waktu berjalan...azan kedengaran...peperangan...terhenti??

Semua manusia ketika itu tidak kira musuh atau bukan, berhasrat menunaikan solat terlebih dahulu...pada waktu tu kalau saya tidak silap, agak kelam sedikit, solat isyak....

Melihat mereka, aku pun bergegas ingin solat bersama mereka di masjid itu.....

Solat dalam situasi itu, memberikan aku pengajaran...

Aku terbangun dari mimpi yang tidak enak itu... Aku bersyukur kpd Allah kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas pada hari ini dan bersyukur kerana negara ini aman, tiada peperangan seperti dalam mimpi ku... Sebelum ini, aku pernah tertanya-tanya, bagaimanakah perang di egypt? Di mesir? Apakah yang telah dilalui mereka?

Oleh itu, mungkin Allah sengaja memberi aku bayangan dalam mimpi... Sungguh...hendaklah kita bersyukur dengan nikmat yang diberikan selama ini....
Pernah kah anda terfikir kalau setiap saat untuk bernafas ni kita kena bayar kepada Allah, rasa-rasa ada yang mampu? Hatta jutawan sekalipun, tidak akan mampu bayar sehingga ke tua...

Solat. Doa ialah senjata dan jangan lari dari pegangan agama. Biar teguh, kukuh, dan tegar.

Jangan nilai orang lain, nilai diri sendiri, kita yang bagaimana?
Aku, yang di mana?



Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

2 Aug 2013

Holiday is Start Now !


Friday. Today is a last friday of ramadhan. Ouuuw , I don't wanna this ramadhan end too fast T_T

Hari ni ada perhimpunan dekat sekolah. Guru-guru tidak lupa untuk memberikan nasihat. I still remember how Ustazah Noor Fadiah said at class to us...

Ustazah : "Bulan ramadhan berakhir tidak lama lagi, apa persiapan kamu semua?"

Kami : buat kuih! beli baju raya! beli perabot! blablabla....

Ustazah : kelasssss, itu semua kan hanya perhiasan... maksud ustazah, apa amalan yang kamu semua mahu buat sebelum berakhirnya bulan ramadhan ni?

Saya : ustazah, jemaah dekat surau semakin kurang.. itu lah yg terjadi selalu nya kalau dekat-dekat mahu raya ni...

Ustazah : jangan tengok orang lain... diri sendiri, apa yang kamu mahu lakukan? banyak-banyakkan lah buat amalan baik, baca al-quran..berzikir... berusaha untuk mendapatkan ganjaran pada malam qadar tu...jangan melakukan perkara yang lagha(sia-sia) pada bulan yg mulia ini...

Selepas ustazah berkata demikian, aku terkedu... astaghfirullahalhazim.... Ya Allah, hina nya aku... kerdilnya aku... malunya aku kepada Mu.... semoga aku sentiasa di jalan yang Engkau redhai ya Allah....
*sila renung-renungkan*

Selepas guru-guru berucap, kami diberi peluang untuk bersalam-salaman sambil mengucapkan selamat hari raya kepada cikgu...dengan diiringi lagu aidilfitri... haha... terasa awal juga mood raya ni kan... tapi aku dah tak berapa suka hari raya ni.. sebab insan-insan yg disayangi sudah berada dengan Yang Tersayang... rindunya bersama mereka...

Malam ni bercadang nak tidur awal.... tapi terstuck pulaaa, (update blog punya pasal) hihi. Esok kami ada sesi penggambaran untuk Digital Story Telling (DST). InsyaAllah, semoga dipermudahkan segala urusannya... Wish we best of luck guys ! **wink

p/s; sebelum tidur, baca doa. ^^



Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

3 Mar 2013

SIMPTOM


Haiiiii ! Tersangat lah lama x update, blogwalking dan sbgnya. hukk...almaklum la, skrg musim persekolahan. If i got some free time i/ll bw you all ok.... :)

Banyak cerita yang hanya tinggal diceritakan, tapi tiada masa buat masa sekarang. 
Penat rasa nya.

Simptom Penuaan : Malas cari kawan baru kerana malas menceritakan kisah kehidupan kita kepada mereka 

.




Anda yang comel, Like and Comment please ^_^

All Copyright Reserved by Fiona W/FWPP 2012-2013